Af Jens Kabell, Skødstrup
Ringkøbingløbet afholdes for ikke mindre end 55. gang! Det må vist siges at være noget af en bedrift at afholde et veteranbilløb så mange gange. Og Ringkøbingløbet er ikke bare et løb, men et sagnomspundet træf, hvor den fælles glæde og interesse for klassiske køretøjer smelter sammen med opbygning af gode sociale relationer deltagerne i mellem. Ringkøbingløbet er i den kontekst bemærkelsesværdigt – det er stedet hvor nye venskaber etableres og hvor vi skaber fælles passion om vores køretøjer – helt på tværs af årgange, mærker og modeller.
For at følge traditionen begyndte vi med aftenkøretur om torsdagen – en pragtfuld tur i godt vejr rundt om Ringkøbing via Ølstrup til Lem, hvor én af Danmarks største møbelhuse – Slot Møbler – har til huse. Efter en lille forfriskning, rundvisning og oplæg om virksomheden var der ”fri leg” rundt i møbelhuset, og flere af deltagerne benyttede lejligheden til at supplere det hjemlige møblement.
Vejen retur til Fjordgården via Velling blev hurtigt overstået – og bilerne blev parkeret på plænen af hensyn til de mange tilskuere. Middagen ventede i teltet kl. 19.00 og bød på den lækreste helstegte pattegris som med alt forskelligt tilbehør blev spist akkompagneret af ”de glade musikanter”.
Fredag morgen bød hotellet de overnattende deltagere på lækkert morgenbord og tiden frem til kl. ca. 14.00 blev fordrevet med allehånde aktiviteter. Nogle valgte at shine bilen op til udstillingsstandard, andre at kikke nærmere på Ringkøbings butikker og attraktioner og atter andre kørte en lille tur rundt i sommerlandet i det flotte sommervejr. Kl. 14.30 begyndte skønhedskonkurrencen ”Concours d’Origin”, hvor de strenge dommere bedømte de tilmeldte biler for renoveringsopgavens kvalitet og udseende – og ikke mindst uddelte flotte præmier til vinderne i de bedømte klasser, som køretøjerne var opdelt i.
Fredag aften var der mulighed for at deltage i hotellets store fiskebuffet.
Lørdag kl. 9.00 gik starten på selve Ringkøbingløbet fra Ringkøbing-Skjern Kommunes rådhus. Måske Danmarks flottest beliggende rådhus, hvor kommunen inden løbsstart var vært ved morgenkaffe med kringle til alle deltagere.
De mere end 70 tilmeldte biler blev sendt af sted ud på ruten af speakeren Jørgen Hansen, som krydrede informationer om bilernes tekniske data med personlige, skæve eller muntre bemærkninger til hver enkelt ekvipage.
Når så mange ældre køretøjer er samlet til løb, er det – trods høj vedligeholdelsesstand og forberedelse – ikke altid muligt at undgå fejl og tekniske uheld. Således også i år, hvor der både var en punktering, et fladt batteri, en sprunget sikring foruden en tabt kilerem. Servicevognen fra Hessel giver tryghed og var på dupperne med assistance efter behov, så ejeren igen fik bilen køreklar.
Den første del af løbet gik til Hvide Sande, hvor Fiskeriets Hus blev besøgt med mulighed for en lille gåtur til Kræ Just’s redskabshus på Tyskerhavnen. Det var en spændende oplevelse at se og høre om fiskeriet og udviklingen i og af Hvide Sande havn – og ikke mindst det store imponerende akvarieanlæg, hvor alle arter af danske fersk- og saltvandsfisk er repræsenteret.
Efter besøget kørte bilerne retur til Ringkøbing, hvor Algade og Torvet blev fyldt med udstilling af de mange veteranbiler, mens deltagerne spiste frokost på Hotel Ringkøbing. Under frokosten fik vi i øvrigt løbets eneste seriøse regnbyge. Skønt var det, at vejret klarede fint op, netop som etape 2 startede. Målet for denne del af løbet var Ulfborg Kirkeby, hvor kafferisteriet ”Hedekaffe” slog dørene op til både kafferisteriet og cafe’en, hvor vi kunne nyde en lækker kage til en fantastisk kop kaffe.
Efter kaffen var det tid at køre mod Ringkøbing, hvor både publikum og deltagere ventede på afholdelse af årets ”Old timer Expert Class” – konkurrence, hvor konkurrenterne dyster om den sjoveste og mest fængende tidstypiske sketch. Efter afslutningen af årets løb var der præmieoverrækkelse efterfulgt af gallamiddag på Fjordgården. Efter undertegnede opfattelse den bedste og lækreste menu i årevis: Røget Fjordskinke, oksemørbrad og gode danske jordbær.
Undervejs i gallamiddagen spillede Peter Maler for os – og pianisten Pojken Flensborg akkompagnerede Jesper Lundgaard, der endnu en gang gav os en fantastisk oplevelse med både danske og internationale sange.
Alt i alt et veltilrettelagt løb – igen i 2023 – med stor tak til alle de mange frivillige kræfter, som har gjort dette muligt.
Du kan på nedenfor se videoklip og fotos fra de spændende dage i Ringkøbing.